Chartergigantenes jubelår

By on June 23, 2008 0 4 Views

I likhet med resten av reiselivsbransjen ble 2005 også et kronår for turoperatørene. Det er imidlertid et faktum at det er lokomotivene MyTravel, Star Tour og Apollo som er pengemaskinene blant de største aktørene.
Med et samlet overskudd på 267,9 millioner kroner stod disse tre for hele 78,6 prosent av de 50 største turoperatørenes samlede overskudd.
Resultatmessig står MyTravel fram som fjorårets soleklare vinner. Etter at Ving og Saga ble innfusjonert i MyTravel i 2004, slo synergien ut i full blomst i fjor. Et potent marked var også med på å trekke resultatet opp til 144,3 millioner kroner.
Og dersom vi tar utgangspunkt i nettopp 2003, er kontrasten enorm – også for de andre charteroperatørene. Da fikk MyTravel, Star Tour og Apollo et samlet resultat på skarve seks millioner kroner. På to år er resultatforbedringen en kvart milliard kroner for charterkongene.

Lønnsomme pensjonister
Også for de mindre charteroperatørene ble det vekst i fjor. Selv om overskuddet fortsatt er marginalt, økte Solia omsetningen med 26,4 prosent. Selskapet er fortsatt inne i en ekspansjonsfase, noe som setter sitt preg på kostnadssiden.
I motsetning til Solia fikk Hellas-spesialisten Lilleput Reiser sin største økning på bunnlinjen.
En resultatvekst på nærmere seks millioner sier noe om at her er det gode kalkyler ute og går.
Det samme kan sies om Vitaltour, som i hovedsak retter seg inn mot seniormarkedet. Allerede i sitt første driftsår i 2003 fikk selskapet et millionoverskudd. 2005 ble ikke noe unntak, med et resultat før skatt på 5,1 millioner kroner av en omsetning på 32,4 millioner.
Det bringer selskapet til topps på oversikten over selskaper med best resultat i forhold til omsetningen.
Kraftig vekst for nisjeoperatører
Skal vi finne bedriftene med størst omsetningsvekst, må vi lenger ned på listen. Her framstår cruiseoperatøren Ask Mr Cruise som den største raketten med en omsetningsvekst på svimlende 217,8 prosent. Volumveksten reflekteres imidlertid ikke på bunnlinjen. Beskjedne 115 000 kroner i resultat før skatt er en nedgang på 385 000 fra året før.
Malta-spesialisten Gozo Reiser er en nykommer på topp-50-listen som med en doblet omsetning suser rett inn på 33 plass. Selv om 83 000 kroner i resultat før skatt av en omsetning på nærmere 40 millioner kroner kan fortone seg som lommerusk, er det tross alt en kraftig resultatframgang fra 2004, hvor underskuddet ble på 2,8 millioner kroner. Selskapet har vært gjennom en kraftig ekspansjon, blant annet ved å etablere seg i Sverige, noe som har preget regnskapene de siste årene.

Tungt for buss og incoming
Øverst på taperlisten finner vi MyPlanet. Operatøren har i mange år slitt med å få lønnsomhet i driften, og fjoråret ble ikke noe unntak. Til tross for et omsetningsfall på over ti millioner kroner fra 2004 til 2005, var kostnadsmassen tilnærmet uendret. Det bidro til at selskapet fikk et underskudd på nærmere 2,5 millioner kroner, noe som gir en driftsmargin på minus 11 prosent. MyPlanet legger for øvrig ned kontoret i Oslo i januar neste år.
To kategorier som skiller seg negativt ut innenfor reisearrangør-segmentet er såkalt incoming og buss. Av de ti virksomhetene som fikk størst omsetningsfall, hører åtte av selskapene hjemme innenfor disse kategoriene.
På bussiden er det imidlertid også noen som klarer å vokse. Et slikt eksempel er Haganor Reiser som etter mange røde resultatår endte opp med et overskudd på nærmere én million kroner før skatt.

 

(Detaljert regnskapsinformasjon for 2005 og 2004 for landets 50 største reisearrangører finnes i den trykte utgaven av Travel News – nummer 11/06.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *