En Varig død

By on June 10, 2008 0 9 Views

Varig har vært Brasils stolthet siden grunnleggelsen i 1927. På 80- og 90-tallet var det stort sett kun Varig som stod for de internasjonale flyvninger til og fra sambanasjonens turistmekkaer. Begynnelsen på slutten for Varig var devalueringen av braseliansk valutta i 1999 som medførte en enorm dollar-gjeld som har tynget Varig siden, skriver borsen.dk. Turistenes fallende interesse for lange, oversjøiske reiser etter 11. september 2001 gjorde ikke betingelsene bedre. Med en samlet gjeld på 7 milliarder dollar akkumuleret gjennom år med valuttauro, begyndte advarselslampene for alvor å blinke i 2005 og Varig-ledelsen måtte gå en ydmykende tiggergang til regjeringen som på sin side avslo videre støtte av enhver art.
I mai måned 2005 ble det klart for alle at Varigs eldgamle flypark og sviktende markedsandel umulig kunne gi fremgang. Flere fly ble tilbakeholdt i USA pga. ubetalt gjeld og selv Brasils oljestolthet Petrobras ble en utålmodig kreditor.
Med kjøpet av Varig vil Gol oppnå en markedsandel på 45 prosent av hjemmemarkedet og i 2006 lød overskuddet i suksesselskapet på hele 2,1 milliarder dollar. Navnet Varig vil kun bli beholdt på de utenlandske rutene.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *